Juho Pasilan ja Puulon Oy:n täyskoivuinen Railo-tuoli vei Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun voiton

Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun voittajat on valittu. Ammattilaissarjan voittaja on muotoilija Juho Pasilan ja Puulon Oy:n Railo-tuoli, joka ihastutti kilpailun juryn massiivikoivun taitavalla ja modernilla tulkinnalla. Kilpailun pääpalkinto on 15 000 euroa. Railo-tuoli sai myös Metsäsäätiön kunniamaininnan. Julkisiin kohteisiin soveltuva Railo-tuoli tulee markkinoille vielä tämän vuoden aikana.

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamo ry:n kilpailussa etsittiin puuta hyödyntäviä uusia tuoteideoita puun jalostusarvon nostamiseksi ja paikallisen valmistuksen uudistamiseksi muotoilun avulla. Palkittujen kalusteiden joukossa on kaupallisesti valmiita, puuta uudella tavalla hyödyntäviä kotien ja julkisten tilojen kaluste- ja sisustusratkaisuja. Kaksivaiheiseen kilpailuun osallistui yli 350 kilpailutyötä ja 17 yritystä eri puolilta Suomea. Jury ja kalusteyritykset valitsivat 17 finalistia, joiden suunnitelmasta valmistettiin kilpailutyön prototyyppi.

Kilpailun juryn puheenjohtaja on sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Kotimainen puukaluste on vastuullinen valinta

Kilpailun päärahoittajan, ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikön Petri Heinon mukaan kilpailun finalistit ovat taidonnäyte kotimaisesta muotoiluosaamisesta, jossa on mukana vastuullisuus, korkea laatu ja kotimaisuus. Hän toivoo valtiolta ja kunnilta julkisissa hankinnoissa kotimaisten kalusteiden suosimista kestävänä ja ekologisena vaihtoehtona.

– Puu on monipuolinen materiaali, josta voidaan tehdä kestäviä tuotteita. Suomessa on pitkät puun käytön perinteet, mikä resonoi edelleen nykypäivän muotoilussa. Taitavalla muotoilulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla luodaan toimivia ja viihtyisiä tiloja. Haastaisinkin julkiset toimijat rohkeasti pohtimaan kotimaisen muotoilun sekä uusiutuvien ja vähähiilisten materiaalien arvoa huonekalu- ja kalustehankintoja suunniteltaessa, Heino sanoo.

Suomessa puukalusteiden tuotantomäärä on vähentynyt 1990-luvulla alkaneen globaalin massatuotannon myötä. Alan liikevaihto on ollut viime vuodet maltillisessa kasvussa, liikevaihto oli 1,24 mrd vuonna 2018. Koronakriisi on vaikeuttanut pääosin pk-sektorin yritysten toimintaedellytyksiä. Alalla olisi paljonkin vientipotentiaalia globaaleilla markkinoilla.

Ympäristöministeriön ohella päärahoittajana toimi Suomen metsäsäätiö. Mukana ovat myös Huonekalusäätiö ja Messusäätiö.

Kiinnostuitko?

Jos haluat kuulla lisää julkisiin tiloihin tarkoitetuista tuotteista, niin ota yhteyttä, ks. yhteystiedot

SINCE 1978

Julkitilakalusteet